Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розселення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Розділ 2. Розселення

2.1. Мережі і системи розселення

Розселення означає процес заселення території в ході її господарського освоєння - розселення є результатом заселення.

Розселення є складною структурою, що складається з двох взаємно пов’язаних між собою видів: міського і сільського розселення та форм : автономної і групової.

Мережею розселення або мережею поселень називається вся сукупність поселень в межах визначеної території.

Мережа охоплює всі поселення визначеної території - міські і сільські поселення.

Системою розселення або системою поселень слід називати територіальне поєднання поселень. між якими існує визначений розподіл функцій ( взаємний обмін функціями) та виробничі і соціальні зв’язки. Система не охоплює окремих автономних поселень.

Між поняттями “мережа розселення” та “система розселення” існує принципова різниця. Мережа – це головним чином проста сукупність поселень, вона інертна і консервативна, досить повільно змінюється в часі.

Система розселення означає взаємну залежність і підпорядкованість поселень різної величини та значення (ієрархію поселень), в її склад входить мережа розселення.

2.1.1. Системи розселення в Україні

Всі поселення України (міські та сільські) об’єднані в єдину систему розселення, її центром є столиця України - Київ, головний адміністративно-політичний та культурний центр, великий промисловий і транспортний вузол.

В Україні виділяють регіональні (міжобласні та обласні) системи розселення. Міжобласні системи формуються звичайно навколо значного міста-центру, значення якого виходить за межі одної адміністративної області.

Найбільша з них Центральна міжобласна система розселення. У її склад входять Київська, Вінницька, Житомирська, Черкаська, Чернігівська області, центральним містом є Київ.

Другою за величиною території і кількістю населення є Західна міжобласна система розселення, тобто Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська, Тернопільська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька області. Центр - Львів.

Східна міжобласна система розселення, тобто Донецька і Луганська області, , її центром є Донецьк. Найбільша середня щільністю населення (до 155 люд./км), частка міського населення /89%/. Найбільш густа в Україні мережа міських поселень, що складається з великих, середніх, малих міст і селищ міського типу.

Північно-Східна міжобласна система розселення, тобто Харківська, Сумська, Полтавська області Головний центр - Харків.

Південно-Східна міжобласна система розселення складається з Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської областей.. Центром системи є Дніпропетровськ.

Південна міжобласна система розселення займає південну частину території України, тобто Одеську, Миколаївську, Херсонську області і Республіку Крим. Центральне місто – Одеса.

Обласна система розселення - це сукупність міських і сільських поселень, об’єднаних навколо обласного центру. У склад обласних систем вхо­дять міжрайонні, районні, кущові та елементарні системи розселення - їх ще називають локальними.

В Україні - 24 обласні системи розселення.